21 Ağustos 2008 Perşembe

eye-rolling

türkçede göz devirme deniyor. neden bilmem çok eğlendirir beni. özellikle bir sinema filminde gördüğümde keyfi ikiye katlıyor. 1991 yapımı Robin Hood: Prince of Thieves filminde nottingham şerifi rolündeki Alan Rickman'ın (tiyatro kökenli, golden globe ödüllü ingiliz oyuncu bence filmdeki en başarılı aktördü) göz devirmesi beni benden almıştı.

Robin Hood densizi güzelim idam törenini darmadağın edip arkasında ateşli oklar atıp poz keserek koskoca şerifin canını sıkarken bir de başka bir kendin bilmez adama laf yetiştiriyordu. Tam o sırada Alan Rickman'dan gelen şehla göz devirme hareketini hala gülerek hatırlıyorum.
Alan Rickman

George Clooney


İşte bu sahneye geçenlerde televizyonda izlediğim Ocean Thirteen filmiyle bir yenisi ekleniverdi. Ocean ve arkadaşları bu devam filminin bir öncekinde feci tufaya oturttukları Andy Garciya'dan dünya hali bu ya bu defa yardım istemek durumunda kalırlar. O da kabul eder bir takım ufak çıkarlarını gözeterek. Kötü adamımız Al Pacino'yu gaza getirme görevindeki Terry (Garcia) ile danny ocean arasında geçen diyalog Ocean'ın beni güldüren gözdevirmesi ile sona erer. Bu sahnenin girişini filmin web sitesinde görmek de mümkün.

Göz devirme hareketi (vb) sadece güldürdüğünden değil aynı zamanda bir kurguyu izlerken, (tabi ki izleyicisini yabancılaştırmak gibi bir derdi olmayan filmler kapsamında) günlük hayattan bir detayı, jesti mimiği kullanmanın filmi izleyene daha da yaklaştırdığını düşündüğümden önemli. Oyuncunun kameraya bakması veya olanı izleyenle birebir paylaşması gibi hissettiriyor.


Görsel destek için sevgili çalişma arkadaşim ismet'e teşekkürler. Üşenmedi indirdi filmleri, buldu sahneleri, aldi görselleri :)

Hiç yorum yok: